Ziua NATO în România este marcată, din 2005, în prima duminică a lunii aprilie, conform Legii 390/2004, în acest an, este sărbătorită la 4 aprilie.
![](https://www.tvpartener.ro/wp-content/uploads/2021/04/ziua-nato-in-romania-483x318.jpg)
Astăzi, se împlinesc 17 ani de când România face parte din NATO, cea mai puternică alianță politico-militară din lume. Pentru instituirea acestei zile au fost luate în considerare data oficială a aderării României la Alianţa Nord-Atlantică (29 martie 2004) şi momentul arborării drapelului României la sediul Alianţei Nord-Atlantice din Bruxelles (2 aprilie 2004), conform mae.ro.
Participarea Armatei Române la operaţiuni de menţinerea păcii şi de stabilizare în zone de conflict din Balcani şi Afganistan, precum şi angajamentul ferm de participare în coaliţia împotriva terorismului au constituit argumente semnificative pentru invitarea României să adere la NATO.
Preşedintele Ion Iliescu a promulgat, la 1 martie 2004, Legea nr. 22/2004 de aderare a României la Tratatul Atlanticului de Nord. La aceeaşi dată, secretarul general al NATO, Jakob Gijsbert de Hoop Scheffer, a trimis ministrului român al Afacerilor Externe, Mircea Geoană, o scrisoare prin care transmite Guvernului României, în numele Părţilor la Tratat, invitaţia de aderare a României la Alianţă. La 3 martie, Legea 22/2004 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, partea I.
Ministerul Afacerilor Externe a pregătit instrumentul de aderare al României la Tratatul Atlanticului de Nord, document care după ce a fost semnat de preşedintele Ion Iliescu a fost depus la depozitarul Tratatului, Guvernul Statelor Unite ale Americii. După depunerea instrumentului de aderare, România a devenit membru cu drepturi depline al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord.
România rămâne un aliat de nădejde
Fidelă profilului asumat încă înainte de aderarea la NATO, România rămâne un aliat de nădejde, responsabil și activ angajat în dezbaterile politice și conceptuale la nivel aliat. De-a lungul celor 17 ani petrecuți în cadrul NATO, țara noastră a reușit să valorifice eficient apartenența la această organizație, dovedind că este deplin integrată, capabilă și decisă să își asume toate angajamentele ce decurg din acest statut.
România a dovedit că este nu doar un beneficiar al politicilor și deciziilor NATO, dar și un contribuitor semnificativ, un adevărat furnizor de securitate la nivel euro-atlantic și internațional. Militarii români sunt prezenți în teatrele de operații, precum cel din Afganistan, oferim asistență statelor partenere, atât celor din vecinătatea estică și Balcanii de Vest, cât și celor din sud, contribuim la întărirea prezenței aliate pe flancul estic, găzduim elemente ale sistemului de apărare antirachetă, proiect de importanță strategică pentru Alianță.