Ziua luptei împotriva cancerului de sân este marcată anual, la 1 octombrie, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare cu privire la această boală şi, totodată, pentru a atenţiona asupra importanţei campaniilor de informare, a prevenţiei şi a programelor de screening, care pot salva vieţi.
![](https://www.tvpartener.ro/wp-content/uploads/2021/10/Ziua-luptei-impotriva-cancerului-de-san-marcata-anual-la-1-octombrie-483x322.jpg)
În 2014, în urma demersurilor făcute de Fundația Renașterea, Senatul Român a declarat 1 Octombrie – Zi Națională de luptă Împotriva Cancerului de Sân.
În fiecare an, la 1 octombrie se aprind lumini roz care îmbracă cele mai reprezentative clădiri sau monumente din toată lumea. Din 2001, Fundaţia Renaşterea a inclus şi România pe lista celor care produc acest tip de eveniment.
Cancerul reprezintă a doua cauză importantă de morbiditate şi deces în Europa, cu estimări ce depăşesc 4,5 milioane cazuri noi, peste 2 milioane de decese şi circa 13 milioane cazuri prevalente, în anul 2018. Deşi peste 40% din decesele prin de cancer pot fi prevenite, cancerul însumează 20% din totalul deceselor în Uniunea Europeană, potrivit INSP.
Există aproximativ 1,38 milioane de cazuri noi și 458 000 de decese cauzate de cancer de sân în fiecare an, relatează OMS. Cancerul de sân este de departe cel mai frecvent cancer la femeile din toată lumea, atât în țările dezvoltate, cât și în țările în curs de dezvoltare. În țările cu venituri mici și medii, incidența a crescut constant în ultimii ani datorită creșterii speranței de viață, creșterii urbanizării și adoptării stilurilor de viață occidentale.
În prezent, nu există suficiente cunoștințe cu privire la cauzele cancerului de sân, prin urmare, depistarea precoce a bolii rămâne piatra de temelie a controlului cancerului de sân. Atunci când cancerul de sân este detectat devreme și dacă sunt disponibile un diagnostic și un tratament adecvat, există șanse mari ca cancerul de sân să poată fi vindecat. Dacă este detectat târziu, totuși, tratamentul curativ nu mai este o opțiune. În astfel de cazuri, este necesară îngrijirea paliativă pentru ameliorarea suferinței pacienților și a familiilor acestora.
Ziua luptei împotriva cancerului de sân a fost marcată pentru prima dată la noi în țară în anul 2014, după ce, la 30 septembrie acelaşi an, Senatul şi-a asumat o Declaraţie, prin care ziua de 1 octombrie era recunoscută ca Zi naţională de luptă împotriva cancerului de sân, cancerul reprezentând „o problemă majoră de sănătate publică pe plan mondial”.