Centrul de Analiză și Prevenire a Criminalității Dâmbovița a fost gazda unei conferințe de presă susținută de șeful Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, comisar șef de poliție Danil Zepiși.
Au fost prezentate principalele activități desfășurate de poliția dâmbovițeană în anul 2017, rezultatele acțiunilor derulate în sezonul rece, precum și bilanțul accidentelor rutiere înregistrate pe raza județului în 2017.
În anul 2017, activitatea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa s-a axat pe îndeplinirea principalului obiectiv – siguranţa cetăţeanului.
Astfel, prioritățile de acțiune ale poliției dâmbovițene au vizat:
-Creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală şi siguranţa rutieră;
-Prevenirea şi combaterea infracţionalităţii;
-Prevenirea şi combaterea macrocriminalităţii, în special a criminalităţii economico-financiare şi corupţiei;
-Dezvoltarea capacităţii administrative şi operaţionale a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa, respectiv asigurarea resurselor financiare, materiale şi umane.
Conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița a manifestat o preocupare permanentă pentru crearea de spații de lucru pentru polițiști, astfel că în cursul anului trecut au fost efectuate reparații la 13 posturi de poliție (Bilciurești, Butimanu, Costeștii din Vale, Finta, Odobești, Văleni Dâmbovița, Iedera, Braniștea, Potlogi, Șotânga, Răzvad, Băleni și Pucheni), la Poliția Municipiului Târgoviște, la Serviciul pentru Acțiuni Speciale, precum și la sediul Inspectoratului, pentru sporirea încrederii populaţiei în instituţia Poliţiei prin crearea unor condiţii optime de primire şi consiliere a localnicilor.
De asemenea, în anul 2017, în parcul auto al Inspectoratului au intrat 10 vehicule noi.
În domeniul prevenirii criminalităţii, anul trecut, au fost elaborate şi puse în aplicare două programe de prevenire inițiate la nivel naţional şi unul derulat la nivel local, respectiv:
Programul de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului
Au fost organizate 78 de întâlniri cu grupuri ţintă și 31 de activităţi de informare a populaţiei și au fost distribuite cetățenilor 220 de afişe și 3115 flyere cu recomandări preventive.
7.894 de persoane au beneficiat de activităţile preventive organizate, în cadrul cărora au fost implicați 13 parteneri și reprezentanți mass-media.
De asemenea, au fost implementate două campanii de prevenire a infracțiunilor contra patrimoniului, respectiv Campania de prevenire a furturilor din locuinţă „Hoţii sunt creativi, fii preventiv!” și Campania „Cunoaşte şi protejează patrimoniul cultural naţional”.
Programul de prevenire a delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor
Au fost organizate 367 de întâlniri cu grupuri ţintă și 31 de activităţi stradale, de informare a populaţiei, beneficiare ale activităților fiind peste 13.800 de persoane.
De asemenea, au fost distribuite 1550 de flyere, 615 ghiduri și 316 afişe.
Totodată, polițiștii au participat la 23 de întâlniri ale Comisiei Județene pentru Protecţia Copilului și au efectuat peste 20 de deplasări, în comunitate, în rândul familiilor cu risc victimal ridicat, împreună cu reprezentanţii instituţiilor cu responsabilităţi în domeniu.
În cadrul acestui program s-au implementat următoarele proiecte:
- Proiectul de prevenire a delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor „Atenţie! E viaţa ta!”;
- Proiectul de prevenire a delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor „Dincolo de aparenţe”;
- Proiectul pentru prevenirea victimizării copiilor „Împreună putem schimba lumea”.
Programul pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră
Au fost organizate 89 de întâlniri cu grupuri ţintă și 20 de activităţi stradale, de informare a populaţiei, și au fost distribuite peste 1.700 materiale informativ-preventive (pliante, flyere şi afişe). Peste 7.500 de persoane au beneficiat de activităţile preventive organizate de polițiști, alături de voluntari.
Anul trecut, polițiștii de proximitate au desfășurat 2.581 de activități în comunitate, au consiliat 1.859 de persoane și au aplanat 279 stări conflictuale.
În perioada de referinţă au fost primite 30.591 apeluri preluate prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, din care numai la 9.178 de apeluri s-a impus intervenţia polițiștilor (30% din total), aceștia intervenind cu promptitudine și aplicând principiul „cel mai apropiat poliţist de locul evenimentului intervine”.