9 MAI, triplă semnificaţie: Ziua Europei, a Independenţei României și sfârșitul celui de-al doilea război mondial.
În fiecare an, în această zi, se sărbătoreşte pacea şi unitatea în Europa.
Ziua Uniunii Europene marchează istorica declaraţie de la 9 mai 1950, a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state. Decizia a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985.
Pe parcursul istoriei, data de 9 mai a marcat evoluția României de trei ori, respectiv proclamarea independenţei de stat a României la 9 mai 1877, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945 şi Ziua Europei. Deputatul PSD, Claudia Gilia a transmis un mesaj cu prilejul zilei de 9 mai:
“Dragi prieteni,
De-a lungul istoriei milenare, continentul nostru a suferit mari pierderi din cauza războaielor care au curmat vieți, au distrus popoare întregi și au slăbit economiile țărilor europene. Uniunea Europeană s-a născut la capătul celui de-al Doilea Război Mondial ca semn că viața umană, cultura comună, credința și prosperitatea socio-economică sunt mai presus de orice cucerire.
Astăzi, noi avem privilegiul să trăim într-o Europă unită, prosperă, o Europă a păcii și dezvoltării comune.
Imediat după 1989, românii au visat că vor putea călători, studia și munci liberi în Europa. A existat un consens la nivel social și politic că trebuie să facem parte din comunitatea europeană. Au fost ani în care s-a muncit mult și s-au făcut mari sacrificii. Din fericire, astăzi, românii se bucură de aceleași drepturi pe care le are orice european în UE: poate călători, învăța sau munci oriunde dorește fără viză, pașaport sau alte restricții.
Mai mult decât atât, putem beneficia de bani europeni, la noi acasă, pentru a pune pe picioare propriile afaceri.
Astăzi, putem utiliza fondurile europene pentru dezvoltarea comunităților locale: de la asfaltarea drumurilor, conectarea gospodăriilor la rețelele de apă/canal și până la construcții de spitale, școli sau susținerea agriculturii.
Astăzi, orice elev, student sau profesor poate beneficia de un stagiu de studiu în străinătate prin Programul de mobilitate Erasmus+. Tinerii pot căpăta noi experiențe, cunoștințe și aptitudini pentru a deveni mai competitivi pe piața muncii.
România a devenit mai puternică alături de celelalte state ale Uniunii Europene. Zestrea culturală și istorică a României a completat patrimoniul comun european și, în același timp, este mai bine cunoscută la nivel internațional.
Românii pot pierde aceste privilegii dacă nu vor avea apărători destoinici și patrioți în Parlamentul European. MCV trebuie eliminat, altfel, țara noastră poate fi sancționată oricând de politicienii de la Bruxelles. Nu este corect ca unele țări precum România și Bulgaria să fie monitorizate și sancționate, iar altele să încalce toate regulile.
Cetățenii europeni trebuie tratați în mod egal, nu se mai permite dublu standard nici când este vorba de drepturi sau valori și nici când este vorba de mărfuri și produse alimentare. Românii trebuie să se bucure de aceleași produse, nu de rebuturi sau produse de mâna a doua. România îndeplinește toate criteriile pentru a adera la Schengen, doar europarlamentarii care-și iubesc țara cu adevărat pot ridica aceste restricții.
România trebuie să fie respectată și demnă în Europa!
Pe 26 mai, vă îndemn să votaţi candidaţii PSD pentru Parlamentul European!
România merită mai mult respect în Europa!”a afirmat deputatul Claudia Gilia