SEMNAL DE ALARMĂ, există riscul major de infectare cu COVID-19 la copii, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a publicat un raport în care arată că există riscul ca în lunile următoare numărul de cazuri de COVID la copii să crească mai mult decât la adulți.
![](https://www.tvpartener.ro/wp-content/uploads/2021/07/risc-major-483x307.jpg)
Distanțarea fizică, măsurile de igienă și testarea la timp a cazurilor simptomatice rămân fundamentale pentru prevenirea transmiterii, notează Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, care scrie în raport și că închiderea școlilor ca măsură de prevenție anti-COVID nu împiedică transmiterea comunitară.
Experții atrag atenția că, în această situație, sistemul educațional trebuie să ia măsuri înainte de începere următorului an școlar, pentru ca, la toamnă, să nu se înregistreze focare COVID în unitățile de învățământ.
Spitalele şi camerele de primiri urgenţe, pline de copii
Numărul copiilor care se prezintă la camerele de gardă ale unităților sanitare s-a dublat. În ultimele zile, sute de copii ajung în Unităţile de Primiri Urgenţe cu tot felul de probleme: cu simptome specifice virozelor sau alergiilor, cu probleme neurologice sau digestive. Medicii fac cu greu faţă numărului mare de prezentări, astfel că cei mici trebuie să aştepte chiar 3-4 ore până când sunt consultaţi.
Sunt foarte mulți copii care se prezintă la spital cu infecții respiratorii, care sunt ulterior diagnostice în pneumonii. Ceea ce produce îngrijorare este, de fapt, legat de cazurile de pneumonii interstițiale, o formă mai severă a acestei afecțiuni.
Pneumonia interstitiala acută este o boală respiratorie rară, non infecțioasă, care se manifestă acut și care progresează rapid spre insuficientă respiratorie cu o rată mare de mortalitate. De aceea se mai numește și pneumonie interstitiala accelerată.
La Spitalul Victor Gomoiu din Capitală vin zilnic între 180 și 200 de copii. Medicii spun că cele mai multe cazuri sunt cele de pneumonii.
Situația este critică și la celelalte spitale din Capitală. La Marie Curie sunt în jur de 200 de copii care așteaptă zilnic să fie văzuți de medici. La fel stau lucrurile și la Spitalul Grigore Alexandrescu.
Medicii trag un semnal de alarmă că patologii acestor afecțiuni s-a schimbat foarte mult în ultimul an și jumătate.
Copiii sunt nevoiți să aștepte chiar și 2-3 ore pentru a fi consultați. Sunt însă și cazuri când acești nu pot fi internați deoarece există, în continuare, cazuri de COVID-19 în rândul micuților, paturile fiind ocupate, astfel că cei care au nevoie de internare sunt îndrumați către alte unități medicale.