Profilul pacientului COVID-19, în acest moment – predomină infecțiile la pacienți tineri, chiar dacă nu sunt forme severe la cei vaccinați, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (European Centre for Disease Prevention and Control) a anunțat că spre sfârșitul lunii august – începutul lunii septembrie, tulpina indiană Delta va fi predominantă la nivelul Europei și că majoritatea îmbolnăvirilor vor fi date de această tulpină.
![](https://www.tvpartener.ro/wp-content/uploads/2021/01/avertisment-covid-483x378.jpg)
Tulpina Delta are exact același gen de comportament ca vechile tulpini: tinde să îi infecteze mai degrabă pe tineri și copii pentru că au o viață mai dinamică din punct de vedere social, dar provoacă forme mai severe de boală la vârstnici sau persoane cu alte boli. Avantajul principal al vaccinului este că ne protejează în continuare de simptome severe, internări și decese.
Riscul de infectare în cazul unei persoane vaccinate este însă cel mult de infectare și de forme ușoare sau moderate ale bolii.
Beatrice Mahler, medic pneumolog și managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București, spital COVID, a explicat, pentru HotNews.ro, că „Nu înseamnă neapărat că începe valul 4, dar în momentul în care o tulpină cu o contagiune crescută începe să fie predominantă, riscul ca numărul de infectări să crească este mare. Și vedem asta în țările din Europa care, treptat-treptat, trec în zona galbenă și încep să aibă o creștere a numărului de cazuri și această modificare a profilului pacientului, pe care o avem în acest moment – predomină infecțiile la pacienți tineri, chiar dacă nu sunt forme severe la cei vaccinați, totuși afectează și impactează economic orice stat, pentru că înseamnă personal care stă în concediu medical, stă în izolare.”
Valul 4 va lovi România, cel mai probabil, în luna septembrie, declară pentru HotNews.ro Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate Publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca și fost consilier onorific în Ministerul Sănătății: „Faptul că tulpina indiană va deveni dominantă la finalul lunii august, așa cum se anunță, nu înseamnă neapărat că o vom vedea efectiv. Pentru ca rata de incidență să înceapă să crească, e nevoie să începem să ne aglomerăm în spații închise. Probabil că rata de incidență va începe să crească odată cu începerea școlilor, în septembrie, și cu venirea frigului și a ploii, acestea sunt principalele elemente care duc la creștere, pentru că oamenii încep să petreacă mai mult timp în spații închise.”