Autorităţile dâmboviţene au raportat astăzi descoperirea unor noi focare de pestă porcină africană la o fermă de porci şi o gospodărie din Răcari dar şi într-o gospodărie din Potlogi
Peste 1700 de porci din ferma de la Răcari vor fi ucişi în cursul zilei de sâmbătă, 27 iulie 2019.
![](https://www.tvpartener.ro/wp-content/uploads/2019/07/pesta-porcina-la-racari.jpg)
Am discutat cu edilul din Răcari, Marius Caraveţeanu care ne-a declarat că va luat toate măsurile care se impugn conform legii. Consiliul Local Răcari se va reuni sâmbătă, să adopte un proiect de hotărâre privind stabilirea locului unde se va escavarea groapa unde vor fi îngropate cele 1700 de animalele pentru a nu deveni ulterior bombe ecologice. La gospodăria din Ghimpați, unde şi acolo a fost confirmat un focar de pestă porcină la un porc mort , medicii veterinari deja au eutanaşiat alţi 9 porci pe care gospodarul îi avea şi au fost îngropaţi în groapa deja pregătită pentru focarele din gospodării.
“ Instituția Prefectului-județul Dâmbovița a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor din județul Dâmbovița, astăzi 26.07.2019, ora 17.30, ca urmare a confirmării apariției virusului de pestă porcină africană în județul Dâmbovița, în 2 gospodării, respectiv o fermă, după cum urmează:
Orașul Răcari, localitatea Mavrodin – ferma comercială de creștere și îngrășare
Orașul Răcari, localitatea Ghimpați: 1 gospodărie
comuna Potlogi, sat Românești: 1 gospodărie.
Au fost adoptate, în cadrul ședinței, planurile de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli și au fost aprobate următoarele decizii:
– Decizia de plasare sub supraveghere în confirmare de pestă porcină africană și de informare a proprietarului/fermierului cu privire la focare și măsuri,
– Decizia de ucidere în caz de confirmare a pestei porcine africane cu confirmare de trimitere/cu confirmare de primire,
– Decizie de instaurare a zonelor de protecție și de supraveghere
– Decizia de informare a cetățenilor cu privire la focare și măsuri.
Totodată au fost stabilite zonele de restricție în jurul focarelor, respectiv zona de protecție de 3 km și zona de supraveghere de 10 km.
Precizăm că orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița și autorităților locale. Totodată, solicităm sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii și consecințele acesteia; proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiți de către stat.
Reamintim că pesta porcină africană(PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire , ea având un puternic impact la nivel economic si social.”se arată în comunicatul emis de Prefectura Dâmboviţa.