ALERTĂ, țânţari purtători ai virusului West Nile se pare că au fost depistaţi în urmă cu câteva zile în Bucureşti, au confirmat reprezentanți ai Institutului Cantacuzino, citați de Digi24. Primăria Capitalei a informat joi seară, într-un comunicat de presă, că a intensificat încă de miercuri, 21 iulie, tratamentele de combatere a țânțarilor în zonele în care s-a semnalat prezența virusului West Nile.
![](https://www.tvpartener.ro/wp-content/uploads/2021/07/alerta-tantari-483x272.jpg)
Cum se manifestă infecția cu virusul West Nile
Infecţia cu virusul West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătură de ţânţar.
În 80% din cazuri, persoanele infectate nu au simptome, dar în cazul în care apar febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături şi erupţii cutanate, se recomandă vizita la medic, pentru că există risc de meningită.
În cazurile severe, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apărea şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară.
Site-ul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile nu conţine informaţii referitoare la cazuri de infectare cu virusul West Nile pentru anul acesta, până la ora transmiterii acestei știri.
Cele mai eficiente metode ca să te aperi de ţânţari
Spray-uri repelente
Poate cea mai eficientă metodă de a ţine ţânţarii la distanţă, aflată la îndemâna tuturor, este folosirea produselor repelente. În comerţ există spray-uri, creme sau deodorante roll-on anti-tânţari, inclusiv destinate copiilor. Folosiţi-le când mergeţi în parc, la picnic sau când ieşiţi pe înserat în zone cu vegetaţie! Preţurile sunt accesibile şi variază de la 5 la 15 lei. Pentru protecţie sporită pulverizaţi substanţa pe braţe, pe picioare (dacă sunt descoperite), pe frunte şi după lobul urechii. Evitaţi să daţi pe faţă, pentru a nu ingera substanţele. Atenţie! Nu folosiţi produsele destinate adulţilor pentru protejarea de ţânţari a copiilor. Pentru cei mici există deodorante sau soluţii speciale, fără coloranţi, parabeni sau ingrediente chimice de tip DEET.