Ziua mondială a ciocolatei, sărbătorită pe 7 iulie, această dată fiind consemnată în istorie drept momentul când băutura pe bază de cacao a fost introdusă în Europa, în 1550, potrivit paginii Facebook – Nouveau Chocolates.
![](https://www.tvpartener.ro/wp-content/uploads/2021/07/ziua-mondiala-a-ciocolatei-1-483x283.jpg)
Cuvântul modern “ciocolată” provine din două cuvinte din Nahuatl, o limbă vorbită de multe grupuri de azteci: “xocolatl”, care în traducere directă înseamnă “apă fierbinte” şi “cacahuatl”, care se referea la o băutură amară din cacao servită la ceremoniile religioase .
Ciocolata solidă a apărut pe piaţă şi s-a bucurat de succes în jurul anului 1850, când britanicul Joseph Fry a descoperit că adăugarea de unt de cacao peste praful de cacao formează o masă solidă. Peste 60 de ani, a ajuns cunoscută şi arta producerii de ciocolată cu un conţinut de arome diferite – cunoscut sub numele de ”praline” – legată de numele inventatorului belgian Jean Neuhaus II. Din acest moment, industria ciocolatei a explodat şi s-a răspândit în întreaga lume, potrivit istoriei prezentate de World Cocoa Foundation.
Consumul zilnic de ciocolată neagră reduce riscul de boli cardiace cu o treime. Doza letală de ciocolată pentru om înseamnă aproximativ 10 kilograme. Ciocolata are efect antibacterian în cavitatea bucală şi protejează împotriva cariilor dentare. Statisticile din SUA arată că în fiecare secundă se consumă aproximativ 45 de kilograme de ciocolată.
Elveţienii sunt cei mai mari consumatori de ciocolată, cu aproximativ 9 kilograme pe an de persoană, faţă de americani, care consumă aproximativ 4.3 kilograme. O altă informaţie inedită este că ciocolata albă de fapt nu este ciocolată, întrucât nu conţine cacao.
Beneficiile ciocolatei
Ciocolata de bună calitate este un bun stimulent cerebral, deoarece conţine flavonoide, substanţe care stopează declinul cognitiv. Aceste substanţe naturale se găsesc în bobul de cacao.
Prin tehnici de imagistică s-a demonstrat că persoanele care consumă cantităţi rezonabile de ciocolată neagră beneficiază de o creştere sensibilă a volumului de sânge exact în acea zonă a creierului care asigură buna derulare a proceselor de memorare.
Un pătrăţel de ciocolată zilnic este un aliat pentru inimă. Datorită antioxidanţilor valoroşi existenţi în cacao, ciocolata poate preveni, în mod plăcut, bolile cardiovasculare. Flavonoidele sunt antioxidanţi puternici, care cumulează efecte antiinflamatoare şi antitrombice, care luptă contra hipertensiunii arteriale. Cu condiţia ca să nu facem exces de cicolată, să fie neagră şi cu minimum 70% cacao.