joi, februarie 13, 2025

Radioul public împlineşte anul acesta 93 de ani de existență

Știri

Radioul public împlineşte anul acesta 93 de ani de existență, pe 1 noiembrie este Ziua aniversară a Societății Române de Radiodifuziune.

1 noiembrie 1928 – prima zi din istoria radiofoniei românești, prima zi de existență a ceea ce avea să devină, astăzi, corporația Radio România

Pe 1 noiembrie 1928, la ora 17:00, era difuzată în eter prima emisiune a Societății de Difuziune Radiotelefonică din România, cu anunțul „Alo, alo, aici Radio București”. Primele cuvinte au fost rostite de președintele societății, Dragomir Hurmuzescu. 

La 4 noiembrie 1928, Victoria Mierlescu a fost primul actor invitat la microfon, cu un recital de versuri. Primul număr al revistei ”Radiofonica” a apărut la data de la 9 noiembrie 1928, conform www.srr.ro. Primul concert simfonic radiodifuzat al Orchestrei Radiodifuziunii Române a fost susţinut la 30 noiembrie 1928, iar la 8 decembrie 1928 a fost transmisă prima emisiune pentru femei.

La 15 decembrie 1925 a fost adoptat decretul regal de aplicare a „Legii Radiofoniei”, care a fost transmis ulterior şi Oficiului Internaţional de Radiofonie de la Geneva.

Consiliul de Miniştri a aprobat, la 22 decembrie 1927, înfiinţarea Societăţii de Difuziune Radiotelefonică din România (actuala Societate Română de Radiodifuziune). Prima Adunare generală a Societăţii de Difuziune Radiotelefonică s-a desfăşurat la 17 ianuarie 1928, când a fost aprobat statutul de funcţionare şi a fost ales primul Consiliu de Administraţie, care s-a reunit pentru prima dată la 5 martie acelaşi an, moment care a marcat începutul funcţionării Societăţii Române de Radiodifuziune.

La 4 aprilie 1936, Societatea de Difuziune Radiotelefonică a devenit Societatea Română de Radiodifuziune.

În 1956, a fost înfiinţată Televiziunea Română, cu care Radio România a fuzionat, formând Radioteleviziunea Română. Prin Legea nr. 41 din 17 iunie 1994, privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi a Societăţii Române de Televiziune, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune devin „servicii publice autonome, de interes naţional, independente editorial”.

Mai multe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Social