miercuri, februarie 12, 2025

Deputat Claudia Gilia: Ziua Internațională a Crucii Roșii trebuie să fie un prilej de SOLIDARITATE și BUCURIE!

Știri

Ziua de 8 mai a fost declarată, în anul 1859, drept Ziua mondială a Crucii Roşii de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii.

Mişcarea Internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie s-a născut la iniţiativa unui om de afaceri elveţian, Henry Dunant (1828-1910), în 1859, după una dintre cele mai sângeroase bătălii ale secolului, Bătălia de la Solferino, bătălie care a făcut 40.000 de victime.

Mişcarea Internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie este cunoscută în întreaga lume ca o organizaţie de ajutor umanitar, membrii săi acţionând în vederea prevenirii şi alinării suferinţelor provocate de războaie, conflicte armate, tensiuni politice, dezastre şi calamităţi naturale sau sociale.

“ Dragii mei

Vreau să știți că admir activitatea fiecărui voluntar și angajat al Crucii Roșii. Au existat ani în care voluntariatul a fost privit cu indiferență, nepăsare sau chiar frică. Oamenii care s-au implicat în ajutorarea altor oameni au dat dovadă de curaj și putere de sacrificiu. 

Să ieși din casă, din confortul zilnic, și să mergi prin zone inundate, în comunități sărace sau în spitale să ajuți copii, bătrâni, oameni aflați în suferință este mai mult decât un gest de solidaritate umană, este un sacrificiu personal în fața căruia trebuie să ne înclinăm!

dav

Ziua de astăzi este una despre bucuria că avem atât de mulți voluntari ai Crucii Roșii care pun interesul celorlalți înaintea propriului confort! Astăzi este ziua în care trebuie să le mulțumim și să-i ajutăm atunci când ne cer sprijinul.

Dragi prieteni,

Vă îndemn să urmăriți activitatea acestei organizații minunate, să-i sprijiniți cu ce puteți și să vă alăturați misiunii nobile pe care o are Crucea Roșie.”, a declarat deputatul Claudia Gilia.

Mișcarea cuprinde Societăţile Naţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie din 190 de state, precum şi două instituţii internaţionale cu sediul la Geneva: Comitetul Internaţional al Crucii Roşii – creat în 1863 – şi Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (Liga) – creată în 1919. Fiecare din aceste părţi componente are activităţi şi roluri specifice, bine stabilite. Ceea ce le uneşte sunt principiile fundamentale ale Mişcării de Cruce Roşie şi Semilună Roşie şi acţiunea comună în spiritul umanismului.

Crucea Roșie Română

Societatea Națională de Cruce Roșie din România a fost înființată în 4 iulie 1876.

Actualul Președintele Crucii Roşii Române este Majestatea Sa Margareta, Margareta, Custodele Coroanei Române.

„Ziua de 8 mai este sărbătoarea celor 17 milioane de voluntari şi aproape o jumătate de milion de angajaţi din întreagă lume ai Crucii Roşii şi Semilunii Roşii, care contribuie la binele umanităţii”, scrie Custodele Coroanei într-un mesaj publicat pe site-ul oficial al Crucii Roșii Române.

Șapte principii fundamentale

În viziunea Crucii Roşii, un principiu este o regulă de conduită obligatorie, bazată pe raţiune şi pe experienţă, care guvernează activitatea tuturor componentelor Mişcării, în orice moment. Există şapte principii fundamentale ale Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie:

•           Umanitate;

•           Impartialitate;

•           Neutralitate;

•           Independenta;

•           Voluntariat;

•           Unitate;

•           Universalitate.

Din noiembrie 2017, preşedintele Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roșie este italianul Francesco Rocca (el este și președinte al Crucii Roșii Italiene).

Mai multe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Social