miercuri, februarie 12, 2025

Astăzi, 30 ianuarie, Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe cei trei ierarhi considerați  drept vindecători de boli:  Ioan Gură de Aur, Grigorie Teologul și Vasile cel Mare

Știri

Astăzi, 30 ianuarie, Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe cei trei ierarhi considerați, în credința populară, drept vindecători de boli Ioan Gură de Aur, Grigorie Teologul și Vasile cel Mare

Toţi cei trei Sfinţi Ierarhi au trăit în secolul al IV-lea, numit „veacul de aur” al creştinătăţii. S-au născut în familii evlavioase creştine şi au avut parte de o educaţie aleasă.

Au fost mari predicatori şi scriitori bisericeşti, lăsând în urma lor un număr mare de cărţi de învăţătură, alcătuind diverse cântări şi rugăciuni.

Astăzi, 30 ianuarie, Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe cei trei ierarhi considerați, în credința populară, drept vindecători de boli Ioan Gură de Aur, Grigorie Teologul și Vasile cel Mare

Sfântul Ierarh Vasile cel Mare şi Sfântul Ioan Gură de Aur au lăsat şi Liturghiile care le poartă numele.

Despre Sfântul Ioan Gură de Aur se arată că a întrecut pe toţi filosofii în cuvinte şi mai ales în iscusinţa, înlesnirea şi frumuseţea vorbirii.

A trăit 63 de ani, fiind ierarh al Bisericii lui Hristos şase ani. S-a săvârşit în Comane, surghiunit de împărăteasa Eudoxia.

Sfântul Vasile cel Mare a studiat mult în domeniile ştiinţelor şi filosofiei. A ocupat scaunul arhiepiscopal al mitropoliei Cezareei Capadociei, la vârsta de 37 de ani. A păstorit Biserica opt ani.

Sfântul Vasile a întemeiat, lângă Cezareea, diferite aşezăminte pentru alinarea suferinţelor celor bolnavi şi nevoiaşi: spitale, azile, ospătării, şcoli şi altele.

Sfântul Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu sau Teologul a păstorit Biserica Constantinopolului vreme de 12 ani şi a trăit 80 de ani.

Sfântul Vasile cel Mare reprezintă simbolul energiei şi al acţiunii puse în slujba oamenilor

Sfântul Grigore reprezintă simbolul ştiinţei teologice şi al contemplării înalte, fiind primul dintre părinţii bisericeşti care a folosit termenul de teologie

Sfântul Ioan Gură de Aur reprezintă simbolul zelului apostolic prin cuvânt şi faptă, pentru orientarea oamenilor spre învăţătura lui Iisus.

Cei trei ierarhi sunt considerați, în credința populară, drept vindecători de boli. În ziua în care sunt sărbătoriţi, nu se lucrează, fiind rău de ars, de friguri şi de pagubă.

Superstiții și tradiții:

– nu ar fi bine să dați cu împrumut din casă; riscați să atrageți pagubă

– la sate se obişnuieşte să se facă praznice de pomenire a morţilor

– rudele ar trebui să se împace, chiar și după o lungă ceartă

– se spune că dacă vei da o lumânare de pomană, întreaga viaţă îți va fi luminată

– se crede că pe 30 ianuarie începe să încolţească grâul care nu a încolţit din toamnă

– se schimbă vremea: „se strâmbă pârtiile”; vremea dă spre primăvară

– dacă streşinile curg, primăvara va fi friguroasă, dacă e ger, vara va fi călduroasă

Urmărește Partener TV și pe Google News

Mai multe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Social