Sărbătorim astăzi unitatea și spiritualitatea unui popor care a avut și are valori ce merită cinstite. Din respect pentru cei care și-au pus toată priceperea în slujba românilor, din respect pentru cei care au visat la o Românie în care toți românii să trăiască cu un sentiment de unitate, de pace și solidaritate, sunt cu adevărat mândră să transmit mesajul meu în cinstea unui eveniment crucial pentru istoria noastră.
Marcăm un moment fundamental pentru afirmarea României moderne – Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859. Pe temelia actului istoric de la 1859 s-a înălţat apoi întregul edificiu al unităţii noastre naţionale, consfinţit în 1918 la Alba Iulia.
Anul acesta sărbătorim Centenarul Marii Uniri pe care avem obligația să-l consolidăm pentru generațiile viitoare ca pe un reper ferm al conștiinței de neam.
Evenimentul istoric de la 1859 reprezintă un exemplu perfect de cum poate fi valorificată o oportunitate politică. Factorii politici ai celor două principate au luat această decizie comună, punându-se în practică o stare de fapt, şi anume că moldovenii şi muntenii reprezentau acelaşi popor. Nimic nu s-a putut opune acestui curent de opinie. Nici marile puteri străine, nici adversarii interni ai unirii celor două principate.
Consider că putem face acelaşi lucru astăzi, străduindu-ne să fim demni de actul istoric pe care îl omagiem.
Cred că cea mai importantă lecție a actului istoric de acum 159 de ani este puterea solidarității, priceperea de a construi un consens în jurul unui ideal național.
Vă îndemn să ne amintim cu respect despre acest moment de glorie al poporului român care, după secole de asuprire, s-a ridicat, prin propriile forțe, la o nouă viață! Să fim uniți pentru țara noastră, pentru comunitatea noastră și să ne dăm mână cu mână pentru binele nostru al tuturor!
Este datoria noastră morală să continuăm efortul artizanilor Unirii, participând împreună la consolidarea statului de drept şi la modernizarea României!
Claudia GILIA,
Deputat al Partidului Social Democrat