miercuri, februarie 12, 2025

Răcari: 15 aprilie 2020, cel mai mare focar de COVID-19,15 aprilie 2021,orașul dâmbovițean cu cea mai mică incidență

Știri

Orașul Răcari, pe 15 aprilie 2020, devenea cel mai mare focar de COVID-19, astăzi, 15 aprilie 2021, este orașul  dâmbovițean cu cea mai mică incidență de 1,72.

15 aprilie 2020, o zi de miercuri, care va rămâne de neuitat pentru  bătrânii și angajații Centrului Medico-Social Răcari, pentru administrația orașului Răcari dar și pentru specialiștii de la DSP Dâmbovița  care  aveau să gestioneze cel mai mare focar de COVID-19 din județul Dâmbovița.

Cu toții au intrat  în lupta contracronometru cu inamicul invizibil COVID-19.  Pe data de 14 aprilie 2020, DSP Dâmbovița demara o anchetă epidemiologică preliminară, ca urmare a confirmării COVID – 19, la o infirmieră, angajată a centrului, care la acel moment se afla în izolare preventivă la domiciliu, pentru că soțul acesteia era deja confirmat cu COVID-19.

Un cetăţean solicită ambulanţa (…) fiind declarat pozitiv! Internat la Spitalul de Boli Infecţioase Târgovişte! Soţia lucrează în centrul medico-social şi a fost prezentă la post până în data de 09.04.2020, fără simptome, fără vagă bănuială că ar putea avea probleme de sănătate! Izolarea în centru s-a realizat în data de 11.04.2020,  în conformitate cu Ordonanţa Militară 8/10.04.2020„, transmitea public  la acel moment, pe pagina de socializare Facebook, primarul Marius Caraveţeanu.

Pe data de 15 aprilie 2020, DSP Dâmbovița  a recoltat 71 de probe, 52 de la persoanele asistate și 19 de la salariați. Probele  au plecat să fie prelucrate la Institutul Matei Balș.  

Alerta de gradul zero la Centrul Medico-Social Răcari și în rândul autorităților de la Răcari, Prefectura Dâmbovița și DSP Dâmbovița, s-a dat în seara zilei de joi, 16 aprilie 2020, când în urma rezultatelor primite de la Institutul Matei Balș, a rezultat că 32 din persoanele asistate și 9 salariați au fost depistati pozitiv COVID – 19 fără să prezinte simptomatologia specifică COVID-19.

Prefectul județului Dâmbovița, Aurelian Popa și directorul DSP Dâmbovița, Sorin Stoica  s-au deplasat în seara de 16 aprilie 2020, alături de primarul Marius Caravețeanu, la centru pentru a evalua situația și a coordona echipele de intervenție.

S -a dispus ca toate persoanele confirmate pozitiv, aflate în centru, să fie evaluate de un medic specialist boli infecțioase, în prealabil internării, conform protocolului specific situației, la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Târgoviște.

Restul persoanelor cu rezultate negative rămânând în centru,în supraveghere clinică.  Pentru o mai bună operativitate a fluxului de gardă s-a solicitat suplimentarea cu medici specialiști, la Secția de Boli Infecțioase, având în vedere numărul mare de pacienți care urmau să ajungă.

Zeci de ambulanțe  au sosit în toiul nopții de 16 spre 17 aprilie 2020, la Răcari, de unde  rând pe rând, bătrânii și angajații erau preluați din centrul medico-social și transportați la Târgoviște, la Secția de Boli Infecțioase, unde au fost internați și au primit  tratament.

In cursul zilei de 17.04.2020, s-a continuat testarea a 29 de persoane care deserveau centrul rezidențial, aflate în autoizolare preventivă la domiciliu, în conformitate cu prevederile Ordonanței militare nr. 8/2020.

Totodată DSP Dâmbovița  a dispus comasarea activității centrului  într-un singur pavilion, în care s-a făcut dezinfecție terminală, intensificarea măsurilor de curățenie și dezinfecție, utilizarea echipamentului de protecție personală pe toată perioada de activitate și respectarea măsurii de autoizolare.

Ancheta epidemiologică și testăriule  au continuat la centrul de la Răcari.Situația devenea tot mai complicată.Pe data de 21 aprilie 2020, la Centrul Medico-Social Răcari erau în total 51 de cazuri confirmate, 32 de bătrâni asistați și 19 angajați.

Pe 23 aprilie 2020, se anunța primul deces COVID-19 la un beneficiar  al centrului.

 27 aprilie 2020, cel mai mare focar de COVID-19 la nivelul județului Dâmbovița era  în orasul Răcari, unde era confirmat un număr de 59 de persoane, 33 de beneficiari şi 26 de angajați ai Centrului Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice Răcari, și erau confirmate cu coronavirus și alte 5 persoane din afara Centurului, în total 64 de cazuri.

Primarul orașului Răcari, Marius Caraveţeanu nu ezita și făcea  apel public către Guvern, către Ministrul Sănătății să modifice legislația sau să dea urgent un Ordin prin care să fie testați contacții direcți ai persoanelor confirmate cu COVID-19. Astfel, extinderea focarelor de COVID-19  putea  fi stopată, lucru care ar fi esențial și astăzi, pentru a reduce rata infectării atât în Dâmbovița cât și în întreaga țară.

 Pe 28 aprilie 2020, administrația de la Răcari începea să distribuie măști de protecție și mănuși tuturor cetățenilor din Răcari. Se ducea o luptă contracronometru cu inamicul invizibil COVID-19.

La o lună după declararea celui mai mare focar de COVID-19 la nivelul județului Dâmbovița , în orasul Răcari, veneau și veștile bune 54 de persoane  vindecate de COVID-19:  27 beneficiari și 20 angajați ai Centrului Medico-Social Răcari și 7 pacienți  din Răcari, erau declaraţi vindecaţi, după ce au beneficiat de îngrijirile de specialitate ale echipelor medicale de la Secția Boli Infecțioase Târgoviște și Spitalul Orășenesc Pucioasa. 

La acel moment, mai rămâneau internați la Secția Boli Infecțioase Târgoviște- 1 beneficiar și 1 angajat de la Centrul Medico-Social Răcari, iar în Spitalul Orășenesc Pucioasa – 4 beneficiari și 5 angajați de la Centrul Medico-Social Răcari, care erau asimptomatici.

“ Vă mulțumim dumneavoastră, medicilor, asistentelor și personalului din Spitalul de Boli Infecţioase din Târgovişte şi din Spitalul Pucioasa, care vă aflaţi în această perioadă în linia întâi în lupta împotriva noului coronavirus.
Profesionalismul, omenia și noblețea sufletească de care dați dovadă sunt un adevărat balsam vindecător pentru bătrânii noștri din Centrul Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice, pentru personalul din Centrul Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice, cât şi pentru persoanele din afară centrului care sunt în această perioadă grea în grija dumneavoastră.
Alături de
echipa Direcției de Sănătate Publică și Instituția Prefectului, Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul Județean de Jandarmi continuăm această bătălie cu acest inamic invizibil și sunt convins că finalul va fi în favoarea noastră! Le mulțumesc tuturor!
Cuvintele poate sunt puţine dar vin din inimă pentru inimă!
Cu multă prețuire,
Marius Caraveţeanu, primarul oraşului Răcari
Doamne ajută!’’,
acesta era mesajul transmis de primarul Marius Caravețeanu, la acel moment dar pe care-l transmite și astăzi.

O experienă dură, din care ar trebui, cu toții să tragem învățăminte.

Mai multe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Social