PARLAMENTUL ROMÂNIEI CAMERA DEPUTAŢILOR
Deputat Corneliu Ştefan
Circumscripţia electorală nr. 16 Dâmboviţa
Grupul Parlamentar PSD
Şedinţa Camerei Deputaţilor din data de 29.05.2017
INTERPELARE
Adresată domnului Toma Florin Petcu,
MINISTRUL ENERGIEI
Obiectul interpelării: Repunere in funcţiune Termocentrala Doiceşti
Domnule ministru,
Judeţul Dâmboviţa dispunea de una dintre cele mai performante termocentrale din România, unitate pusă în funcţiune in anul 1953 si care utiliza cărbune inferior, lignit provenit de la exploatările miniere din bazinul Muntenia, respectiv: Şotănga, Filipeşti, Ceptura, Câmpulung. Ca suport de ardere, se foloseau păcură şi gaz. Energia electrică produsă la Doiceşti era livrată in sistemul naţional prin două linii de 220 KV, însă, de ani buni, termocentrala de la Doiceşti a fost lăsata in părăsire. Au existat mai multe intenţii de repunere in funcţiune a complexului energetic, atât prin aporturi financiare guvernamentale cât şi prin implicarea capitalului străin, mai precis investitori din China. Din păcate, până acum, niciunul din aceste proiecte nu a prins contur.
Domnule ministru,
Consider că o termocentrala de talia celei de la Doiceşti nu trebuie abandonată şi transformată în fier vechi. Dimpotrivă, este necesar să se interviul pentru repunerea in funcţiune Evident, costurile sunt destul de mari, dar efortul se merita, ţinând cont de mai multe aspecte. Apa de răcire poate fi furnizată de râul Ialomiţa, aflat în vecinătatea obiectivului, conectarea la sistemul energetic naţional prin două linii de 220 KV şi o staţie de 110 KV, depozite unde pot fi stocate 7.000 tone de păcură şi 450 000 tone de cărbune şi cale ferată în vecinătate.
Ar mai fi o soluţie de rentabilizare a amplasamentului: predarea acestuia către autorităţile locale şi judeţene, în vederea dezvoltării unui parc industrial pe cele aproximativ 40 de hectare. Faptul că terenul respectiv are ieşire la DN 71, Tărgovişte-Sinaia, şi la calea ferată Târgovişte-Pietroşita reprezintă un atu pentnru dezvoltarea industrială a zonei. Menţionez că, la nici 2 kilometri, se afla Parcul Industrial Priboiu cu acţionar unic Consiliul Judeţean Dâmboviţa, iar perimetrul Termocentralei Doiccşti ar veni în prelungirea acestuia.
Domnule ministru.
Ţinând cont de considerentele sus-amintile, vă solicit să analizaţi care este cea mai bună soluţie şi să demaraţi procedurile legale pentru punerea acesteia în practică. Termocentrala Doiceşti trebuie fie repomită, fie predată către administraţia publică în vederea dezvoltării unui pare industrial.
Solicit răspuns în scris.