Autoritățile sanitar-veterinare au alertat toate primăriile din țară, inclusiv pe cele din județul Dâmbovița cu privire la măsurile care se impun privind prevenirea apariției și răspândirii gripei aviare în contextul în care în județele Constanța și Tulcea, localnicii au descoperit mai multe lebede moarte în Portul Constanta și în Eforie Sud, iar analizele au confirmat la două dintre ele prezența virusului AH5N1.
![](https://www.tvpartener.ro/wp-content/uploads/2021/01/gripa-aviara-2-483x671.jpg)
Specialiștii spun că virusul aviar se poate transmite foarte ușor de la pasăre la om. Care, la rândul lui, îl poate da mai departe păsărilor din gospodărie. Și în Uniunea Europeană au fost confirmate cazuri similare.
Medicii veterinari dar și Direcțiile Sanitar Veterinare recomandă ca populația să limiteze contactul pasărilor demostice cu pasările sălbatice. Să nu mai lase rațele să meargă la luciul de apă sau la periferia localității, să evite adăparea pasărilor în bazinele de suprafață acolo unde au acces și pasările sălbatice și bineînțeles să își ia anumite măsuri de prevenție în sensul de a nu merge dintr-o exploatație sau alta și a intra în exploatația proprie fară a face o dezinfecție sumară.
Gripa aviară a apărut pentru prima oară în 2005 în Romania, în județul Tulcea. Zeci de mii de pasări au fost sacrificate atunci.
![](https://www.tvpartener.ro/wp-content/uploads/2021/01/gripa-aviara-483x681.jpg)
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a demarat o campanie națională de informare publică cu privire la riscul contaminării cu gripă aviară. Astfel, cetățenii trebuie să se informeze și să prevină riscul îmbolnăvirii păsărilor de curte. În acest sens, trebuie să se țină cont de anumite sfaturi legate de curățenie, hrănire, împrejmuire și, nu în ultimul rând, să se anunțe medicul veterinar ori de câte ori intervine o moarte subită în rândul păsărilor de curte.
Dacă dețineți găini, raţe, gâşte, ANSVSA vă sfătuiește să să vă protejați păsările de gripa aviară, mai ales că, potrivit statisticilor, în România, riscul contaminării cu virusul gripei aviare de la păsările sălbatice este ridicat.
”Deoarece este o zoonoză şi o boală foarte contagioasă, trebuie luate măsuri pentru prevenţia contaminării păsărilor sau oamenilor. Orice pasăre foarte bolnavă sau care a murit subit trebuie să fie evaluată de medicul veterinar. Conform legislaţiei, suspiciunea de gripă aviară se notifică şi poate afecta circulaţia păsărilor şi schimburile comerciale”, se arată în informarea publică.
În ceea ce privește curățenia și hrănirea păsărilor, sfaturile de care trebuie să țină cont deținătorii de păsări ar fi: ”Să se curețe încălțămintea înainte și după vizitarea păsărilor.
Să se țină curtea curată și ordonată. Să se dezinfecteze suprafețele şi să se deratizeze cu regularitate. Să se așeze hrana şi apa păsărilor în zone complet închise care sunt protejate de păsările sălbatice. Să se elimine regulat hrana împrăştiată”, se mai arată în informare.
De asemenea, împrejmuirea păsărilor este foarte importantă. ”Protejaţi păsările de curte de contactul cu păsările sălbatice sau alte animale prin împrejmuirea adecvată cu plasă a zonelor în aer liber din timpul zilei sau nopţii”, se mai arată în comunicat. Nu în ultimul rând, cetățenii sunt rugați să urmărească permanent campaniile de informare publică şi ultimele noutăţi legate de gripa aviară.