17 noiembrie este Ziua Mondială a Prematurului, şi se organinează pentru a creşte gradul de conştientizare a societăţii civile, comunităţii şi autorităţilor publice despre problema naşterii premature, precum şi despre preocupările legate de copiii prematuri şi a familiilor lor în întreaga lume.
În această zi sunt planificate activităţi şi evenimente speciale atât în Europa, cât si la nivel internaţional, pe toata perioada lunii noiembrie, cum ar fi iluminarea clădirilor celebre în culoare mov. Potrivit statisticilor, în România, 1 copil din 10 se naște prematur, rata de prematuritate din Europa situându-se între 6% și 15%.
Nașterea prematură este cea care are loc cu mai mult de 3 săptămâni înainte de data estimată de naștere, deci înainte de începutul celei de-a 37a săptămâni a sarcinii.
Copiii născuți prematur, în special cei născuți foarte devreme, au frecvente probleme medicale serioase, precum probleme de respirație, cardiace, de dezvoltare a creierului, gastro-intestinale, de circulație, ale metabolismului sau ale sistemului imunitar.
Dintre factorii principali de risc pentru nașterea prematură, specialiștii remarcă stilul de viață al mamei, mai ales fumatul, consumul de alcool sau obezitatea, precum și lipsa îngrijirii prenatale.