Radioul public împlineşte anul acesta 93 de ani de existență, pe 1 noiembrie este Ziua aniversară a Societății Române de Radiodifuziune.
![](https://www.tvpartener.ro/wp-content/uploads/2021/11/Radioul-public-implineste-anul-acesta-93-de-ani-de-existenta-483x291.jpg)
1 noiembrie 1928 – prima zi din istoria radiofoniei românești, prima zi de existență a ceea ce avea să devină, astăzi, corporația Radio România
Pe 1 noiembrie 1928, la ora 17:00, era difuzată în eter prima emisiune a Societății de Difuziune Radiotelefonică din România, cu anunțul „Alo, alo, aici Radio București”. Primele cuvinte au fost rostite de președintele societății, Dragomir Hurmuzescu.
La 4 noiembrie 1928, Victoria Mierlescu a fost primul actor invitat la microfon, cu un recital de versuri. Primul număr al revistei ”Radiofonica” a apărut la data de la 9 noiembrie 1928, conform www.srr.ro. Primul concert simfonic radiodifuzat al Orchestrei Radiodifuziunii Române a fost susţinut la 30 noiembrie 1928, iar la 8 decembrie 1928 a fost transmisă prima emisiune pentru femei.
La 15 decembrie 1925 a fost adoptat decretul regal de aplicare a „Legii Radiofoniei”, care a fost transmis ulterior şi Oficiului Internaţional de Radiofonie de la Geneva.
Consiliul de Miniştri a aprobat, la 22 decembrie 1927, înfiinţarea Societăţii de Difuziune Radiotelefonică din România (actuala Societate Română de Radiodifuziune). Prima Adunare generală a Societăţii de Difuziune Radiotelefonică s-a desfăşurat la 17 ianuarie 1928, când a fost aprobat statutul de funcţionare şi a fost ales primul Consiliu de Administraţie, care s-a reunit pentru prima dată la 5 martie acelaşi an, moment care a marcat începutul funcţionării Societăţii Române de Radiodifuziune.
La 4 aprilie 1936, Societatea de Difuziune Radiotelefonică a devenit Societatea Română de Radiodifuziune.
În 1956, a fost înfiinţată Televiziunea Română, cu care Radio România a fuzionat, formând Radioteleviziunea Română. Prin Legea nr. 41 din 17 iunie 1994, privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi a Societăţii Române de Televiziune, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune devin „servicii publice autonome, de interes naţional, independente editorial”.