Luna noiembrie-brumar,marchează sfârşitul toamnei şi pregătirea pentru iarnă, ziua are zece ore, iar noaptea 14 ore.
![](https://www.tvpartener.ro/wp-content/uploads/2021/11/luna-noiembrie-483x321.jpg)
Soarele, la începutul lunii răsare la ora 06 h 53 m şi apune la ora 17 h 05 m, iar la sfârşitul lunii răsare la ora 07 h 30 m şi apune la ora 16 h 38 m.
Pe 19 noiembrie vom avea o eclipsă de Lună parţială vizibilă din America, Australia şi în anumite zone din Europa şi Asia în noiembrie, potrivit Space.com şi NASA.
Fazele Lunii: 04 noiembrie – Lună Nouă (Luna începe să crească) 23 h 18 m; la 11 noiembrie – Luna la Primul Pătrar la 14 h 54 m; la 19 noiembrie – Lună Plină (Luna începe să descrească) 11 h 00 m; la 27 noiembrie – Luna la Ultimul Pătrar la 14 h 24 m; potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Tradiţii populare şi creştine
Creştinii din întreaga lume încep pregătirile pentru sărbătorile de iarnă, în această lună, odată cu Lăsata Secului, pe 14 noiembrie, pentru Postul Crăciunului, care se încheie pe 24 decembrie, în ajunul Crăciunului.
Prima săptămână din noiembrie este denumită Săptămâna Miriştei, deoarece este săptămâna în care se termină însămânţările de toamnă şi începe aratul miriştilor pentru însămânţările de primăvară. Are în centru sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, cei cu săbii şi puteri ocrotitoare asupra ta şi a turmelor de oi.
Cea de-a doua săptămână este denumită tradiţional Săptămâna Filipilor de Toamnă, săptămâna în care începe împerecherea lupilor.
A treia săptămână este Săptămâna Ovideniei, cu care se spune că începe iarna, şi este marcată de sărbătoarea religioasă – Intrarea în biserică a Maicii Domnului, pe 21 noiembrie, sărbătoare cunoscută în tradiţia populară sub numele de Ovidenia, Obrejenia sau Vovidenia. Se prezice că dacă în această zi va fi senin (soare), atunci vara va fi secetoasă, dacă va fi înnorat, peste an vor fi epidemii.
A patra săptămână este Săptămâna Andreiului de Iarnă care are în centru sărbătoarea Sfântului Andrei, cel care îngheaţă apa şi coase răul. În Noaptea Sfântului Andrei, la 30 noiembrie, românii îşi sărbătoresc patronul spiritual, pe Sfântul Andrei, care a propovăduit credinţa în Iisus la Dunăre şi Marea Neagră în primele decenii ale mileniului I al erei creştine. (”Zile şi mituri. Calendarul ţăranului român” – 2000, Ion Ghinoiu)