miercuri, februarie 12, 2025

De la 1 august, reguli stricte pentru concediile medicale

Știri

De la 1 august, reguli stricte pentru concediile medicale, medici vor urmări evoluţia pacientului, iar numărul de zile acordate va depinde de felul în care acesta reacţionează la tratament.

Odată cu publicarea în Monitorul Oficial nr. 645 din 30 iunie a OUG 74/2021 au fost introduse reguli mai stricte privind acordarea concediilor medicale. 

Aceste reglementări vor intra în vigoare de la 1 august 2021 și au ca rol responsabilizarea nu numai a angajatorilor și a beneficiarilor de concediu medical dar și a medicilor care îl acordă. 

De asemenea, se urmărește obținerea unei gestionări corecte și eficiente a cheltuielilor suportate de Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) pentru plata indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate.

Ce trebuie să știe salariații și angajatorii?

Prin acest nou act normativ, se introduc sancțiuni pentru salariații care au mai multe locuri de muncă și care prezintă certificatul de concediu medical doar unuia dintre angajatori, continuând să lucreze la ceilalți. 

Astfel, persoanele care figurează ca fiind în concediu medical la un job, dar care lucrează în cadrul altuia, riscă o amendă de la 1000 la 2000 de lei. 

În ceea ce privește angajatorii care nu plătesc indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate în termenul legal, refuză nejustificat plata acestor indemnizaţiilor sau efectuează plata respectivă într-un mod incorect, aceștia vor fi sancționați cu o amendă cuprinsă între 3500 și 6000 de lei

ATENȚIE: Persoanele care se deplasează în interes personal în zone unde există epidemie/ cu risc epidemiologic cu un agent înalt patogen, luând la cunoștință aceste informații la momentul deplasării, și care intră în concediu de carantină la revenirea în țară, vor beneficia de o indemnizație suportată de FNUASS pentru o perioadă de doar 5 zile, față de 14 zile cum era prevăzut până acum.

Ce trebuie să știe cadrele medicale?

Medicii curanți care eliberează certificate de concediu medical fără un motiv întemeiat, încălcând astfel prevederile legale în vigoare, riscă să fie sancționați cu o amendă cuprinsă între 6000 și 11.000 de lei. 

Totodată, noul mod de acordare a concediului medical obligă medicii să monitorizeze starea de sănătate a pacientului pe întreaga durată a concediului medical. Cu alte cuvinte, cadrele medicale vor fi nevoite să întocmească un plan de urmărire a evoluției bolii. Cei care nu respectă această prevedere riscă să primească o amendă de până la 10.000 de lei.

Acest plan trebuie să cuprindă cel puțin indicații terapeutice și igieno-dietetice pe care persoana asigurată, aflată în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă are obligația să le respecte. Structura planului se stabilește potrivit normelor de aplicare a OUG 74/2021. 

Pentru a garanta respectarea planului de urmărire a evoluției bolii, medicii curanți vor acorda consultații la cabinet, iar în cazul persoanelor nedeplasabile, consultațiile vor avea loc la domiciliul persoanei asigurate sau la distanță.

Prin excepție la cele menționate anterior, medicul nu este obligat să întocmească un plan de urmărire a evoluției bolii în cazul certificatelor de concediu medical pentru urgențe medico-chirurgicale, boli infectocontagioase din grupa A și boli infectocontagioase care necesită izolarea, inclusiv certificatele de concediu medical care vizează perioada internării persoanei asigurate. 

Mai multe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Social